De eicode: Leer een ‘blije kip’-ei te herkennen

Home » Tips voor lokale producten en leuke uitjes » De eicode: Leer een ‘blije kip’-ei te herkennen

Eieren verschillen van elkaar, in kleur, in grootte en… ook in eicode. Waarschijnlijk heb je ze wel gezien, de codes op de eieren. Wist je dat het eerste cijfer van deze code wat zegt over de leefomstandigheden van de kip en bestaat uit een 0, 1, 2 en 3. Lees verder om het verschil te ontdekken!


Wat is de eicode?

Op elk ei staat een eicode. Deze code is verplicht en ziet er bijvoorbeeld zo uit: 0-NL-61093 01. Het eerste cijfer, in dit geval 0, geeft aan hoe de kip heeft geleefd. Er zijn ook eieren met de cijfers 1, 2 of 3 te vinden. Verder, laten de letters ‘NL’ zien dat het ei uit Nederland komt. Het laatste deel van de code verwijst naar de boer die het ei heeft gemaakt.


Type 0: het biologische ei

Eieren met de code ‘0’ zijn biologisch. Deze term is wettelijk beschermd en geeft aan dat de boer aan strenge eisen voldoet. Voor eieren betekent dit:

-De kippen hebben veel ruimte;

-Ze kunnen naar buiten;

-Ze krijgen minder antibiotica;

-De boer kapt de snavels niet;

-Ze krijgen biologisch voer. Dit is zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en afkomstig uit de regio.

Biologische boeren behandelen hun kippen goed. Daarnaast, zijn deze eieren beter voor milieu en klimaat. Kies je voor type 0-eieren? Dan steun je zowel dierenwelzijn als het milieu.

Op deze biologische eieren mag het Beter Leven keurmerk 3 sterren staan. Maar deze 3 sterren mogen ook staan op niet biologische eieren als ze aan de criteria voor 3 sterren voldoen (lees hieronder)!


type 1: het grasei of het vrije-uitloopei

Code 1-eieren komen van vrije-uitloopkippen. Deze kippen hebben buiten minimaal vier vierkante meter om zich te bewegen. Om verenpikken en kannibalisme te voorkomen, wordt door sommige boeren nog een stukje van de snavel gebrand. Deze ingreep is omstreden. Het wordt namelijk als belastend voor de kippen gezien. De ingreep is eigenlijk verboden. Echter is er een ontheffing omdat de sector het verbod nog niet volledig kan doorvoeren.

Op vrije-uitloop eieren mag het Beter Leven keurmerk 2 sterren staan

Het dierenwelzijn van deze kippen lijkt over het algemeen goed, maar niet iedereen is overtuigd. Onderzoeker Thea van Niekerk vertelt hierover in een interview met de Keuringsdienst van Waarde. Vrije-uitloopkippen lopen namelijk een hoger risico op ziektes. Daarbij worden ze vaker slachtoffer van roofdieren (Kro-Ncrv, 2024).

Tot slot behoren graseieren ook tot type 1. Het voer van deze kippen is puur plantaardig.


Type 2: het scharrelei

Type 2 eieren zijn scharreleieren. De leefomstandigheden van scharrelkippen variëren sterk. Type 2 eieren zijn verdeeld in drie categorieën: scharrel, scharrel+ en rondeel.

-In tegenstelling tot wat de term ‘scharreleieren’ doet vermoeden, kunnen deze kippen niet naar buiten. Ook hebben deze kippen de minste ruimte, daarnaast wordt een deel van de snavel gebrand.

-Scharrel+ kippen leven onder betere omstandigheden. De boer zorgt beter voor het dierenwelzijn. Deze kippen kunnen bijvoorbeeld overdekt naar buiten. Op deze eieren mag het Beter Leven keurmerk 1 ster staan

-Tot slot, leven rondeelkippen onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met biologische kippen. Rondeelkippen zitten qua ruimte die ze krijgen tussen vrije-uitloopkippen en biologische kippen in. De kippen mogen naar buiten en de snavels worden niet gekapt. Omdat ze geen biologisch voer krijgen, worden de eieren niet als biologisch verkocht. Wel mogen deze eieren ook Beter Leven keurmerk 3 sterren dragen.

Zo zie je maar: scharrel eieren, scharrel+ eieren en rondeel eieren hebben allemaal eicode type 2, maar de kippen leven heel verschillend.


Type 3: Koloniehuisvesting

Deze eieren komen van kippen die onder de minst diervriendelijke omstandigheden leven. In de koloniehuisvesting leven minimaal 30 kippen samen in één kooi.

Volgens Wakker Dier (z.d.) zijn de leefomstandigheden verre van ideaal. Op hun website staat dat elke kip minder ruimte heeft dan twee A4-papieren. De eieren van deze kippen worden vaak gebruikt in bewerkte producten zoals mayonaise, crackers en pasta. In Nederland zijn type 3-eieren niet in de supermarkt te vinden, maar wel in het buitenland.


Keurmerken

De eicode geeft veel informatie over de leefomstandigheden van de kippen. Maar ons advies is: kijk verder dan alleen de code. Scharrel+ kippen hebben wel ene overdekte uitloop, terwijl scharrelkippen dat niet hebben. Toch dragen beide de eicode ‘2’. Het is daarom belangrijk om ook naar keurmerken te kijken. Belangrijke keurmerken voor eieren zijn:

Europees Biologisch

Het Europese biologische keurmerk moet zichtbaar zijn op alle biologische producten die in de Europese Unie worden geproduceerd. Dit keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de Europese normen voor biologische teelt. Bovendien, ben je met dit keurmerk ook zeker van het welzijn van de kippen. Aangezien er strenge eisen worden gesteld aan hun leefomstandigheden. Er wordt gezorgd voor voldoende ruimte, natuurlijke voeding en de mogelijkheid om naar buiten te gaan.

Beter Leven

Het Beter Leven keurmerk is ontwikkeld door de Dierenbescherming. Het geeft met sterren aan hoe goed de dieren worden behandeld. Hoe meer sterren, hoe beter het dierenwelzijn. Heeft jouw ei het Beter Leven keurmerk met drie sterren? Dan weet je zeker dat de kippen goed zijn verzorgd. Ze hebben voldoende ruimte, wonen in een beschut gebied en kunnen zelfs een stofbad nemen. Heb je een ei met één ster? Dit betekent dat de kippen al beter worden behandeld dan in de standaardomstandigheden, maar er is nog ruimte voor verbetering.

Demeter

Demeter is het keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw. Dit gaat verder dan biologische landbouw. Boeren met dit keurmerk nemen extra stappen om duurzaamheid te bevorderen en de natuur actief te ondersteunen. Ze zetten zich in voor de bodemgezondheid en de biodiversiteit. De normen voor dierenwelzijn zijn strenger dan bij biologische landbouw. Kippen krijgen nog meer ruimte en moeten toegang hebben tot een zandbak.

EKO-keurmerk

Met het EKO-keurmerk ben je verzekerd van een product uit biologische landbouw. De boer zet zich actief in voor de biodiversiteit en bodemgezondheid. Daarnaast krijgt dierenwelzijn extra aandacht. Er wordt nauwlettend gecontroleerd op de leefomstandigheden, zodat de kippen kunnen leven in een gezonde en natuurlijke omgeving.


Kies bewust

Eieren zijn niet zomaar eieren – ze komen van kippen die onder verschillende omstandigheden leven. Elk type ei vertelt een verhaal over hoe de kippen behandeld worden. Let daarom dus goed op de eicode en keurmerken om te zien waar jouw ei vandaan komt. Zo kies je bewust en weet je zeker dat de kippen goed verzorgd werden. Jouw keuze heeft impact. Maak een verschil voor dierenwelzijn, het milieu en het klimaat, en geniet van een ei waar je trots op kunt zijn!


Zoek je suggesties of tips over lokale producten en leuke uitjes, kijk dan bij onze tips. Of kijk op onze kaart voor meer boerderijwinkels, melktaps en andere locaties met lokale producten! Wanneer je benieuwd bent naar waar en wanneer er streekmarkten en open dagen bij boerderijen zijn, bekijk onze evenementen kalender.

TIP: Volg de Farms Around Instagram voor foto en video reportages van nieuwe boerderijwinkels en andere locaties met lokale producten!


Bronnen

Kro-Ncrv. (2024, 5 augustus). Zijn duurdere eieren wel écht beter voor dier en milieu? KRO-NCRV. https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/duurdere-eieren-beter-dier-milieu

Wakker Dier. (z.d.). Legkippen die hebben geen kiplekker leven. wakkerdier.nl. https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/dieren/legkippen/