De melktap: verse rauwe melk direct van de boer

Ben je op zoek naar verse rauwe of gepasteuriseerde melk direct van de boer? Je tapt deze in één van de melktappen op onze kaart.

De melktap is erg populair en dat is niet zonder reden. Steeds meer mensen zijn op zoek naar verse, lokale producten, en bij een melktap kun je rauwe of gepasteuriseerde melk direct van de boer halen. Maar wat is een melktap precies, en wat is rauwe melk?

Wat is een melktap?

Een melktap is een automaat waar je verse melk rechtstreeks van de boerderij kunt tappen. Vaak is dit rauwe melk. Deze automaten zijn vaak te vinden bij boerderijen verspreid door het land. De melk komt rechtstreeks van de koe en wordt minimaal bewerkt, wat betekent dat de melk zijn natuurlijke romige smaak, en voedingsstoffen behoudt. Vaak is het mogelijk om je eigen lege flessen mee te nemen, wat kosten en afval bespaart.

Wat kun je halen bij een melktap?

Bij de meeste melktappen kun je rauwe melk en soms gepasteuriseerde melk tappen. Als er op de boerderij ook een boerderijwinkel of stalletje is, kan je er vaak ook andere zuivelproducten vinden zoals:

  • Verse boter
  • Yoghurt
  • Kaas
  • Andere zuivel

Deze zuivelproducten zijn vaak van dezelfde hoge kwaliteit als de melk zelf, rechtstreeks van de boerderij.

Hoeveel kost melk bij een melktap?

De prijs van melk bij een melktap varieert, maar is vaak competitief met supermarktprijzen. Je betaalt er gemiddeld tussen de €1 en €1,50 per liter, afhankelijk van of het rauwe of gepasteuriseerde melk betreft. Deze prijs kan verschillen per regio en boerderij, maar je krijgt altijd verse melk van hoge kwaliteit, rechtstreeks van de boer. Omdat er geen tussenpersonen zijn, kan de boer een eerlijke prijs vragen, terwijl jij als consument profiteert van een vers product.

Melktap met A2 melk

Bij sommige melktappen kan je A2 melk tappen. A2 melk is een speciaal type melk dat verschilt van reguliere melk door de eiwitsamenstelling. In normale koemelk komt zowel A1- als A2-caseïne voor, twee varianten van het melkeiwit beta-caseïne. Sommige mensen ervaren spijsverteringsproblemen bij het drinken van melk met A1-caseïne. A2 melk bevat echter uitsluitend het A2-type caseïne, wat beter verdragen kan worden door mensen met lichte melkintolerantie of een gevoelige maag. Deze melk komt van specifieke koeienrassen zoals Jersey- of Guernsey-koeien, die van nature meer A2-caseïne produceren. A2 melk wint aan populariteit door de mogelijke gezondheidsvoordelen en het gemak waarmee sommige mensen het kunnen verteren.

Waar vind je melktaps in Nederland?

Melktaps zijn verspreid over heel Nederland te vinden, vaak bij boerderijen op het platteland. Op de Google Maps kaart op onze website kun je eenvoudig melktaps in heel Nederland vinden. Gebruik de handige filter om de dichtstbijzijnde melktap te vinden en ontdek de lekkerste melk direct van de boer. Lees de instructies voor meer informatie over het gebruik van de kaart.

Probeer het zelf!

Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek dan een melktap in jouw buurt en ervaar het zelf. Je zult versteld staan van de volle, romige smaak en de frisse kwaliteit van de melk.

Zoek je suggesties voor leuke uitjes en lokale producten, kijk dan bij onze tips. Benieuwd naar waar en wanneer er streekmarkten en open dagen bij boerderijen zijn? Bekijk onze evenementen kalender.

TIP: Volg de Farms Around Instagram voor foto en video reportages van nieuwe boerderijwinkels en andere locaties met lokale producten!